חזרה לסעיף הקודם: המחשב נכנס לתמונה
המשך לסעיף הבא: יש בעיות גדולות יותר
חזרה לתוכן העניינים

האם יש בכלל הוכחה?

לא רק הרצון לגלות את הוכחתו המסתורית של פרמה תרם לקסם של המשפט האחרון של פרמה, אלא גם פשטותו של המשפט: גם תלמיד בי"ס תיכון מסוגל להבין את המשפט. תכונה זו מאפיינת בעיות בלתי פתורות אחרות בתורת המספרים (כגון השערת גולדבך), ולכן גם מי שאינם מתמטיקאים במקצועם ניסו להגיע לתהילת עולם באמצעות הוכחה של משפטים אלה. בין הדרכים הפחות מקובלות במתמטיקה: העלאת רוחו של פרמה באוב, כדי לקבל ממנו ישירות את ההוכחה שלא כתב. פרסים כספיים אחדים שהובטחו למוכיח את משפט פרמה הגבירו את פרסומו של המשפט ואת ההתלהבות להוכיחו. "המתמטיקאים אינם ישנים ואינם אוכלים, ורק מטיחים את ראשיהם בקירות בחפשם אחרי ההוכחה השלמה למשפט האחרון של פרמה", זה התיאור המופיע בספרו של קורנל מקושינסקי, "השד מהשביעית", שאחד מגיבוריו הוא מתמטיקאי המקדיש שנים רבות לחיפוש ההוכחה שתזכה אותו בפרס.

לעומת התלהבות זו, בולטת רתיעתם של מתמטיקאים ידועי שם מעיסוק בבעיה זו. גאוס עסק במשפט פרמה, ולאחר שלא כהרגלו לא הצליח בכך, כתב: "בבעיה זו, כבעיה מבודדת, יש עניין מועט ביותר מבחינתי, משום שניתן לנסח בקלות שפע בעיות כאלה, שאיש אינו יכול להוכיחן או להפריכן". בשנת 1920 נשאל המתמטיקאי הגרמני דויד הילברט (Hilbert), גדול המתמטיקאים בדורו, מדוע אינו מנסה להוכיח את משפט פרמה, וענה: "לפני שאתחיל עלי להשקיע שלוש שנים של לימוד מעמיק, ואין לי זמן כה רב לבזבוז על כשלון סביר". על-מנת שלא לחטוא לאמת, אציין שמאחורי ציטוטים אלה מסתתרים נימוקים כבדי משקל, שאינם נראים במבט ראשון, אך המקום אינו מספיק כדי לפרטם.

חששם של מתמטיקאים ממשפט פרמה נבע מכשלון קודמיהם, אך בשנת 1931 העניק ביסוס תיאורטי לחשש זה הלוגיקן האוסטרי (ואחר-כך אמריקני) קורט גדל (Gödel). עד לאותה עת היה ברור שבטיפול בכל טענה מתמטית ייתכנו רק שני כיוונים: ניתן להוכיח את הטענה, או לחילופין ניתן להפריכה. גם אם קשה מאוד לפתור בעיה מסוימת, הרי אם יושקעו בה מאמץ וכשרון במידה מספקת - תימצא לה הוכחה נאותה. הילברט ידע שזו תחושה שלא זכתה להוכחה, אך הוא היטיב לתארה באומרו: "ההכרה ביכולת לפתור כל בעיה מתמטית היא תמריץ עז לכל מי שטורח על הפתרון. אנו שומעים בתוכנו את הקריאה המתמדת: הנה הבעיה, מצא את פתרונה, אתה יכול לעשות זאת בכוח המחשבה בלבד, כי במתמטיקה לא ניתקל בחוסר יכולת לדעת".

משפט חוסר השלמות של גדל, שהפך לאבן פינה בלוגיקה המתמטית, ריסק לרסיסים תחושה נפלאה זו, בהוסיפו אפשרות שלישית לגורל הצפוי לטענה מתמטית. המשפט קובע כי בכל מערכת לוגית מקיפה, ניתן לנסח משפטים מתורת המספרים שאינם ניתנים להכרעה, כלומר אי אפשר להוכיחם וגם לא להפריכם (זהו גלגול מודרני של הפרדוקס העתיק הידוע בשם "פרדוקס השקרן", שמבקש לקבוע האם המשפט "משפט זה הוא שקר" אמיתי או שקרי). כל עוד לא הוכח, עלול משפט פרמה (וגם השערת גולדבך) להיכלל בקטגוריה שלישית זו.

?יתימא םיטפשמה ינשמ הזיא

אם כך, כאשר נתונה לפנינו טענה להוכחה, האם יש דרך לזהות שזו טענה שאינה ניתנת להכרעה, ולכן כדאי להרפות ממנה? המתמטיקאי הבריטי אלן טיורינג (Turing) בדק את האפשרות ליצור מכונה שתוכל לקבל כל טענה, ולקבוע האם היא ניתנת להכרעה. לשם כך הגה מכונה פשוטה להפליא השקולה, מבחינת יכולתה לבצע משימות חישוביות, למחשב המתוחכם ביותר. באמצעות "מכונה" זו הוכיח טיורינג, בשנת 1937, שלא ניתן ליצור מכונה שתספק את התשובה הנדרשת ("מכונת טיורינג", שנוצרה במסגרת מחקר תאורטי ביסודות המתמטיקה, מהווה תרומה חשובה ליצירת המחשב האלקטרוני, ובפרט להבנת גבולותיו).

בנסיבות אלה קל להבין את מקורה של נימת יאוש מסוימת המופיעה בדבריו של הארי ואנדיבר (Vandiver), מתמטיקאי מאוניברסיטת טקסס שהקדיש את חייו למשפט פרמה (בהמשך לדרכו של קומר, מצא ואנדיבר תנאים נוספים שעמידה של חזקה נתונה בהם מוכיחה שהיא מקיימת את משפט פרמה). בסיום הערך שכתב בנושא זה באנציקלופדיה בריטניקה נאמר: "ייתכן שהמשפט לעולם לא יוכח או יופרך".

מהמבוי הסתום שאליו אולי נקלענו, אפשר בכל זאת לעשות עוד צעד אחד. בשלב זה לא ידוע לנו באיזה משלוש הקטגוריות שבתרשים שלמעלה נמצא המשפט האחרון של פרמה. אם נצליח להוכיח שהמשפט נמצא בקטגוריה האמצעית, זו של הטענות שלא ניתן להוכיחן ולא ניתן להפריכן, הרי יהיה ברור שהמשפט נכון (אם כי אי אפשר להוכיח זאת). הסיבה לכך: אם המשפט אינו נכון, פירוש הדבר שקיימת לו דוגמה נגדית. מציאת דוגמה נגדית, גם אם תיקח זמן רב, מפריכה את המשפט, בניגוד לנקודת המוצא לפיה המשפט הוא בקטגוריה של הטענות שלא ניתן להוכיחן ולא ניתן להפריכן.

© 1996 כל הזכויות שמורות לדוד שי


חזרה לסעיף הקודם: המחשב נכנס לתמונה
המשך לסעיף הבא: יש בעיות גדולות יותר
חזרה לתוכן העניינים

Free Web Hosting